Cercetătorii au creat un bioplastic de înaltă calitate din lemn. La ce poate fi folosit și cum ajută mediul
Cercetătorii speră că lucrarea poate rezolva una dintre cele mai presante probleme legate de mediu din lume. Astfel, s-a creat un tip de bioplastic. Iată la ce ajută.
Eforturile de a trece de la materialele plastice petrochimice la materialele plastice regenerabile și biodegradabile s-au dovedit dificile. Procesul de producție poate necesita substanțe chimice toxice și este costisitor, iar rezistența mecanică și stabilitatea apei sunt adesea insuficiente.
Un nou studiu din Nature Sustainability subliniază procesul de deconstruire a matricei poroase a lemnului natural. Cercetătorii spun că materialul rezultat prezintă o rezistență mecanică ridicată, stabilitate la reținerea lichidelor și rezistență la lumina UV.
De asemenea, poate fi reciclat sau biodegradat în condiții de siguranță în mediul natural și are un impact asupra mediului mai mic în comparație cu materialele plastice pe bază de petrol și alte materiale plastice biodegradabile.
Acest bioplastic poate ajuta mediul înconjurător
„Există mulți oameni care au încercat să dezvolte aceste tipuri de polimeri în plastic, dar firele mecanice nu sunt suficient de bune pentru a înlocui materialele plastice pe care le folosim în prezent, care sunt fabricate în principal din combustibili fosili”, spune coautorul Yuan Yao, profesor asistent ecologie industrială și sisteme durabile la Școala de Mediu a Universității Yale.
Astfel, cercetătorii au dezvoltat un proces de fabricație direct și simplu care generează materiale plastice pe bază de biomasă din lemn, dar și materiale plastice care oferă și proprietăți mecanice bune.
Pentru a crea acest amestec, cercetătorii au folosit o pulbere de lemn – un reziduu de prelucrare de obicei aruncat ca deșeuri în fabricile de cherestea – și au deconstruit structura liberă, poroasă a pulberii cu un solvent eutectic profund (biodegradabil și reciclabil).
Yao a condus apoi o evaluare cuprinzătoare a ciclului de viață pentru a testa impactul asupra mediului al bioplasticului. Echipa a îngropat foi de bioplastic în sol. S-a degradat complet după trei luni.
Se cercetează modul în care procesul de fabricație va afecta pădurile
Mai mult, cercetătorii spun că bioplasticul poate fi descompus prin agitare mecanică. „Asta, pentru mine, este ceea ce face cu adevărat acest plastic bun: totul poate fi reciclat sau biodegradat”, spune Yao. „Am redus la minim toate materialele și deșeurile care intră în natură”.
Bioplasticul are numeroase aplicații, spune coautorul Liangbing Hu, profesor la Centrul pentru Inovarea Materialelor de la Universitatea din Maryland. Poate fi modelat și utilizat în pungi și ambalaje din plastic. Hu mai spune că, deoarece bioplasticul poate fi turnat în diferite forme, are potențial de utilizare și în fabricarea automobilelor.
Un domeniu pe care echipa de cercetare continuă să îl investigheze sunt efectele potențiale asupra pădurilor dacă producția acestui bioplastic crește. În timp ce procesul folosește în prezent produse secundare din lemn în fabricație, cercetătorii spun că sunt conștienți că producția la scară largă ar putea necesita utilizarea unor cantități masive de lemn, ceea ce ar putea avea implicații de anvergură asupra pădurilor, gestionării terenurilor, ecosistemelor și schimbărilor climatice.
Yao spune că echipa de cercetare a început deja să colaboreze cu un ecolog forestier pentru a crea modele de simulare a pădurilor, care leagă ciclul de creștere a pădurilor de procesul de fabricație al acestui bioplastic.